Dom > Vijesti > Sadržaj
RASCJEP Nabucco: Što južni koridor plinskog koridora odluka znači za sad
Mar 15, 2016

Po Lucy Wallwork

Nabucco je mrtav. Živio SLAVINE. Nabuko, visoko politički komad plin prometne infrastrukture, je dizajniran da nosi prirodnog gasa iz Azerbejdžana plinskih polja i susjednog dobavljača plina gladne europskim kupcima. To je bio Logistički dnevnog reda, najmanje.

Politički program bio preusmjeriti kretanje plina kako bi se izbjeglo ruski teritorij, strateški prioritet potkopati dominaciju nad zemljama Istočne Europe. S obzirom na sve ovo se događa daleko od američkom tlu — i sad na putu za energetsku neovisnost — još uvijek imaš toliko toga na kocki u u prepirke oko detalja južni koridor trase?

Projekt Nabucco, koji je izgubljen u Juneand #39; s konačna odluka o ulaganju za na Transjadranski Plinovod (TAP), je cjevovod prvotno zamiπljeni protegnuti 3,893 km iz Turske preko Bugarske, Rumunjske i Mađarske do prirodnog plina čvorište u gasnog čvorišta u Austriji. To je hraniti na plin iz drugog stupnja masivni Shah Deniz projekta od obale azerbajdžana i bi koštalo oko 10 milijardi dolara. Čak kada projekt scaled dolje u trošak i kapaciteta do andquot; Nabucco Westandquot; prijedlog, kraćim putem i što veće korištenje postojećih cjevovoda, to nije bilo dovoljno da okrene protiv SLAVINE.

Konačnu odluku o tijeku dodirom, koji će umjesto Kaspijski plin Transportirati preko Grčke u Južnoj Italiji, lišće europske Unionand #39; s draga Nabucco mrtve u vodi. Odluke su protumačili kao pobjedu logistike politika na leđa-i-naprijed svijet transnacionalne cjevovod planiranja. Ali letand #39; s ne otpiše politika još. Uostalom, sad i EU bi vjerojatno neće podržati prijedlog koje je poslao Azerbajdžanski plin južno kroz susjedni Iran, bez obzira na komercijalne održivosti.

Od samog početka, cilj južni koridor trase je suprostavljanja ruski politički uticaj u Evropi, koja je u 2007 još uvijek Ovisio o Rusiji za oko 40 posto od svojih uvoza plina. Istok države dodatno su još više ugrožene; Estonija, Latvija i Litva se oslanjaju na Rusiju za 100% svog plina.

Niz neprijateljski potezi u Kremlju za korištenje svojih gasom kao politički oružje protiv svojih susjeda ubrizgaju napore za diverzifikaciju opskrbe prema drugim proizvođačima većom hitnošću. Najistaknutiji među njima je bio 2009 prepirke s Ukrajinom (koji Crta 66 posto svojeg plina iz Rusije) preko cijena pješačiti koja je prijetila da ugasimo svjetla usred zime ne samo u Kijevu, ali preko drugih dijelova kontinenta koji se oslanjaju na Ukrajini kao tranzitnu zemlju. Su #39; s odluka faze iz Nuklearne energije u svjetlu Fukushima i široku Protivljenje iskorištavanja u Europi povišica dodatna pitanja vezana za buduće opskrbe plina iz škriljevca.


Što sve ovo ima veze sa sad-om? Prosinca 2012 osoblje izvješće za američki Senat odbor za vanjske odnose, predvodi bivši senator Richard Lugar (R -ind), obraća upravo pitanje šta sad briga što se događa u dalekoj Kaspijskog bazena.

Izvještaj prepoznaje da andquot; svijeti #39; s razvija plin tržišta pozvati revalorizaciju Južne Corridorand #39; s strateške koristi i komercijalne viability.andquot; To se odnosi na Zasićenost ukapljenog prirodnog plina koji je stigao na europska tržišta, predodređen za US tla prije nego bum u sad Pomaknut Dinamika globalnog plinova opskrbe.

Ovo nas podsjeća na stvarnost Nabucco projekt je rođen u veoma različitih geopolitičkih ere. Početni protokol je potpisan u 2002 (slijedi posjet Verdiand #39; s andquot; Nabuccoandquot; u Bečke državne opere, stoga nevjerojatno kitnjast naziv za komad čelika). U to vrijeme, američki domaćeg prirodnog plina proizvodnja iznosila 536 milijardi kubika (bcm), malo promijenio od 1970. Do 2012 godine ta cifra već popeo na 681 bcm-a, u što je predvidio kao početak oštar Uzlazni trend prema energetske samodostatnosti.

Međutim, isti izvještaj zaključuje poziva Obamine administracije da drži svoje oči na lopti, a zadržati energetske sigurnosti kao centralni dio svoje vanjske politike. Naravno, sad ulje smjerova kao što su Chevron i ExxonMobil, čije interese treba zaštita, su uložila u Euroazijskih regija. Ali još važnije, i NATO saveznici u istočnoj Europi i strateške sigurnosti saveza u Centralnoj Aziji mogao biti Potaknut više deklarativan Euroazijska politike, od kojih južnog koridora bi ključna komponenta.

Izvješće se odnosi na energiju kao andquot; ekonomski krv mnogih NATO saveznicima i partnerima u Europi i Euroaziji region.andquot; Također se primjećuje da (sada-uspio) projekta Nabucco West će predstavljati najjasniji strateške koristi američka politika interesima, direktno pružanje energije u tim zemljama u najviše ovisna o Ruskom potrošni materijal srednje i Jugoistočne Europe.

Bivao, postalo je moderno govoriti o novi andquot; Velika Gameandquot; preko energetskih resursa u Centralnoj Aziji. Rasprave su odvija (i odugovlačiti) neko vrijeme nad izgradnjom dodatne cjevovoda za nošenje Kaza i Turkmenistanski ugljikovodika preko Kaspijskog podmorja u Južni koridor.

Ali Kina, gleda zapad osigurati Vitalne energetske resurse kako bi podržala svoj rast a će iskoristiti svako kašnjenje u prijevoza projekata na sudu dobavljač zemlje same. Osim toga, sad nastavlja povlačenje svojih trupa iz Afganistana, njegov odnos sa centralni azijski države će transformirati iz široko vojne jedan na jedan izgrađen na ekonomske i političke okolnosti. Protiv ovog backdrop, srednja Azija odnosa se ne može zanemariti, i američke strategije u regiji formalizirano u na dešavanje #39; s andquot; Svilene Roadandquot; ekonomskog programa.

Lugar nije jedini da potakne Obnovljeni fokus na Euroaziju u američke vanjske i energetske politike, s drugih komentatora izjašnjavanje sličan napor političke bit je potreban od Clintonove administracije u hitnu nakon Hladnog rata razdoblju voziti kroz izgradnju naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC). Ali propast Nabucco sugerira da, kako stoji, sad ne dobiva svoj put ovaj put.

Podrijetlom iz Velike Britanije, Lucy Wallwork je diplomirao na Durham University i trenutno radi kao znanstvena suradnica na Berlinski OpenOil, gdje ona koordinira globalne serije vodiča ekstraktivne industrije diljem svijeta. Međunarodno je specijalizirao energetske industrije Južne Amerike i južnog Kavkaza.